Lody morelowe

Lody morelowe
Zdjęcie - Lody morelowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje ulubione morele i lody - połączenie idealne...

Przepis od Helen:

Lody ze świeżych moreli z The Perfect Scoop Davida Lebovitza

Zdjęcie - Lody morelowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1/2 kg świeżych moreli (10 to 16, zależnie od rozmiaru)
1/2 kubka wody
1/2 kubka cukru
1 kubek kremówki
3 krople ekstraktu migdałowego (dałam kieliszek Amaretto)
kilka kropli świeżo wyciśniętej cytryny

Przekroić morele i wyjąć z nich pestki, pokroić drobniej. Gotować morele z wodą na małym gazie około 8 minut mieszając, żeby nie przywarły.

Odstawić z ognia, dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.

Zmiksować morele na gładką masę. W tym momencie trzeba przetrzeć je przez sitko - ja tego nie zrobiłam i pluliśmy co chwilę twardymi włóknami z moreli. Dodać śmietankę, ekstrakt migdałowy (Amaretto) i sok z cytryny.

Ostudzić w lodówce, następnie mrozić w maszynce według instrukcji.

Smacznego :)


Zdjęcie - Lody morelowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów