Lody kokosowe bez cukru
To 500. post na blogu! I niezła okazja do świętowania. Świetnie nadają się do tego te lody - są pyszne, a przy tym zdrowe. Trzeba je jednak wyjmować przynajmniej kwadrans przed podaniem, bo z uwagi na małą zawartość tłuszczu i cukru wychodzą odrobinę zmrożone. Nie zmienia to faktu, że gdy trochę się ogrzeją, stają się kremowe, bardzo smaczne i wyraźnie kokosowe. Po ich zrobieniu pomyślałam, że jeszcze lepiej będą się sprawdzały jako lody na patyku i w takiej formie przygotuję je następnym razem.
Lody kokosowe bez cukru
- 1 puszka mleka kokosowego (85% kokosa, reszta woda)
- 2 łyżki (30g) ksylitolu - 2 łyżki (30g) erytrolu - 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej - kilka kropli słodzika na bazie stewii - 15 kropli aromatu kokosowego (opcjonalnie) - 200g pełnotłustego jogurtu greckiego
1) Podgrzać mleko kokosowe i rozpuścić w nim erytrol i ksylitol.
2) W małej miseczce wymieszać gumę ksantanową z 2 łyżkami ciepłego mleka kokosowego.
3) Dolać do reszty mleka, zmiksować, dodać stewię i aromat kokosowy.
4) Przestudzić i zmiksować z jogurtem greckim.
5) Przelać do torebki strunowej i włożyć do zamrażalnika.
6) Za 2 godziny wyjąć i rozgnieść w torebce, potem co 40-60 minut.
Czas przygotowania: 15 minut + mrożenie
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 155 kcal