Lody jogurtowe z truskawkami
"Lubelski kociołek" znowu razem gotuje ! To już VI edycja, a jej tematem przewodnim są truskawki. Sezon na dobre się rozpoczął. Chyba już każdy, albo prawie każdy miał przyjemność zajadać się tegorocznymi truskawkami.
Ja w przyszłym tygodniu zaczynam produkcje przetworów.
A na truskawkową edycję "lubelskiego kociołka" przygotowałam lody jogurtowe z truskawkami. Pogoda dopisuje, słoneczko przygrzewa - lody być muszą !
Składniki:
400 ml jogurtu greckiego
370 ml jogurtu naturalnego ( około 3% tłuszczu )
5-6 płaskich łyżek cukru pudru + 2 łyżki do truskawek
150 ml śmietanki 30%
laska wanilii lub cukier waniliowy
250-300 g truskawek
WYKONANIE:
Oba jogurty wymieszać z cukrem pudrem. Laskę wanilii rozciąć, wyjąć ziarenka - dodać do jogurtu i raz jeszcze wymieszać.
Jogurt wstawić do zamrażarki na 1,5 godziny.
Truskawki umyć, osuszyć. Do owoców dodać 2 łyżki cukru pudru i zblendować pulsacyjnie. Ewentualnie pognieść truskawki widelcem.
Po 1,5 godziny wyjąc jogurt z zamrażarki. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do jogurtu - wymieszać.
Do pojemniczków na lody wkładać partiami: jogurt, truskawki, jogurt, truskawki, jogurt.
Zamrozić.
Jeśli nie macie takich pojemniczków możecie wykorzystać np rożki lub miseczki waflowe do lodów. Pamiętajcie jednak, by nakładać do nich częściowo zamrożone lody. Wtedy nie rozmokną.
Na inne smakołyki truskawkowe zapraszam do:
Karolina - Sto kolorów kuchni
Marlena - Kuchnia Marlenity
Wiosenka - Eksplozna smaku
Marta - Niebieska pistacja
Dorota - Sierotka Marysia w kuchni
Edyta - Pasja smaku
Ela - To i owo stokrotki
Agnieszka - studnia miodu