Lody jogurtowe z truskawkami

Lody jogurtowe z truskawkami

Zdjęcie - Lody jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"Lubelski kociołek" znowu razem gotuje ! To już VI edycja, a jej tematem przewodnim są truskawki. Sezon na dobre się rozpoczął. Chyba już każdy, albo prawie każdy miał przyjemność zajadać się tegorocznymi truskawkami.
Ja w przyszłym tygodniu zaczynam produkcje przetworów.
A na truskawkową edycję "lubelskiego kociołka" przygotowałam lody jogurtowe z truskawkami. Pogoda dopisuje, słoneczko przygrzewa - lody być muszą !

Składniki:
400 ml jogurtu greckiego
370 ml jogurtu naturalnego ( około 3% tłuszczu )
5-6 płaskich łyżek cukru pudru + 2 łyżki do truskawek
150 ml śmietanki 30%
laska wanilii lub cukier waniliowy
250-300 g truskawek



WYKONANIE:
Oba jogurty wymieszać z cukrem pudrem. Laskę wanilii rozciąć, wyjąć ziarenka - dodać do jogurtu i raz jeszcze wymieszać.
Jogurt wstawić do zamrażarki na 1,5 godziny.

Truskawki umyć, osuszyć. Do owoców dodać 2 łyżki cukru pudru i zblendować pulsacyjnie. Ewentualnie pognieść truskawki widelcem.

Po 1,5 godziny wyjąc jogurt z zamrażarki. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do jogurtu - wymieszać.

Do pojemniczków na lody wkładać partiami: jogurt, truskawki, jogurt, truskawki, jogurt.
Zamrozić.

Jeśli nie macie takich pojemniczków możecie wykorzystać np rożki lub miseczki waflowe do lodów. Pamiętajcie jednak, by nakładać do nich częściowo zamrożone lody. Wtedy nie rozmokną.



Zdjęcie - Lody jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na inne smakołyki truskawkowe zapraszam do:

Karolina - Sto kolorów kuchni
Marlena - Kuchnia Marlenity
Wiosenka - Eksplozna smaku
Marta - Niebieska pistacja
Dorota - Sierotka Marysia w kuchni
Edyta - Pasja smaku
Ela - To i owo stokrotki
Agnieszka - studnia miodu

Kategorie przepisów