Lody jeżynowe

Późne lato oznacza, że dojrzały już jeżyny, a jeśli są jeżyny i jest jeszcze lato, to koniecznie muszą być lody jeżynowe! Dziś na deser będą lody jeżynowe z dodatkiem odrobiny cynamonu, a przygotowane na bazie bitej śmietany, która nadaje im lekkości i puszystości. Poza śmietaną potrzebne będzie słodkie mleczko skondensowane i odrobina likieru Amaretto, likier potraktujcie opcjonalnie, można go pominąć zupełnie lub dodać podwójną porcję : ) Alkohol obniża temperaturę zamrażania i nadaje lodom bardziej aksamitnej konsystencji, ma to znaczenie jeśli, przygotowujecie lody bez mieszania, czyli chłodzone w zamrażalniku. Jeżyny należy przetrzeć przez sito, aby pozbyć się ich dużych i twardych pestek, które mogą popsuć aksamitną konsystencję lodów. Lody można przygotować w maszynie, co ma wielką zaletę, bo można zjeść je od razu lub w wersji bez maszyny metoda długiego chłodzenia w zamrażalniku. Druga opcja jest równie dobra i mało angażująca tylko na degustację trzeba niestety poczekać kilkanaście godzin, ponieważ lody muszą porządnie się schłodzić. Tak czy inaczej, warto poczekać, bo lody są wyśmienite! Pamiętajcie, że lody należy wyjąć kilkanaście minut przed podaniem, aby troszkę odtajały rozmrożą się odrobinę i nie będą jak kamień.

Jeśli mielibyście ochotę na inne smaki to zapraszam na lody mojito lub lody piña colada, a dla smakoszy kawy zapraszam na lody caffe latte. Smacznego!

5.0 from 1 reviews Lody jeżynowe Zdjęcie - Lody jeżynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Autor: Anna
Typ dania: Desery

Ilość porcji: 750ml

Składniki

  • 400 ml śmietany 30 %
  • 150-160 g musu z jeżyn
  • 180 g słodzonego mleczka skondensowanego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 15 ml likieru Amaretto - opcjonalnie

Instrukcje

  1. Aby przygotować mus, należy wcześniej umyć jeżyny i przetrzeć przez sito lub jeśli posiadacie wyciskarkę ślimakową, można wykorzystać ją to tego celu, chodzi o pozbycie się ziarenek z jeżyn
  2. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, kiedy będzie już dobrze ubita dodać skondensowane mleczko, cynamon i mus z jeżyn wszytko dokładnie wymieszać do połączenia się składników najlepiej przy pomocy szpatułki na koniec dodać likier i znów wymieszać
  3. Jeśli posiadacie maszynę do lodów: przelejcie masę do schłodzonego pojemnika maszyny i zacznijcie mieszać lody, po kilkunastu minutach powinny być gotowe!
  4. Jeśli nie macie maszyny do lodów: masę przelejcie do zamykanego pojemnika i wstawcie do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
  5. Przed podaniem lodów wyjąć pojemnik z zamrażalnika, aby lody lekko odtajały, wystarczy 10-15 minut, następnie podawać
  6. Smacznego!

Zdjęcie - Lody jeżynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Lody jeżynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lody jeżynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowa panna cotta z mango i marakują

Jogurtowa panna cotta z mango…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
1

Trufle z czarnym czosnkiem i s…

food² food²
Food Square

Keks czekoladowy z ziemniakami
1

Keks czekoladowy z ziemniakami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Chałka babuni
1

Chałka babuni

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciastka Serowe kopytka
1

Ciastka Serowe kopytka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Piernik z kremem i powidłem śliwkowym
4

Piernik z kremem i powidłem śl…

Beti Beti
kruche babeczki

Koktajl piernikowy z płatkami owsianymi
1

Koktajl piernikowy z płatkami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Budyń kokosowo-jabłkowy

Budyń kokosowo-jabłkowy

figmara figmara
figowe smaki

Siemieniotka z ziołowymi grzankami

Siemieniotka z ziołowymi grzan…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Miodownik

Miodownik

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Budyń jaglany z matcha, nerkowcami i żurawiną

Budyń jaglany z matcha, nerkow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj