Litwa: Kapuśniak

Litwa: Kapuśniak
Zdjęcie - Litwa: Kapuśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ostatni dzień pobytu na Litwie zdążyłam ugotować zupę.
Przepis znalazłam w Atlasie Kulinarnym Gazety.
Wyszła dobra zupa, sycąca i rozgrzewająca. Trochę brakowało mi w niej ziemniaków...

Składniki:

50 dag wędzonki
30 dag kapusty kiszonej
20 dag kapusty białej
1 marchewka
1 pietruszka
5 suszonych prawdziwków (miałam podgrzybki)
1 cebula
1 łyżka mąki
2 łyżki smalcu
1 łyżka przecieru pomidorowego
kilka ziaren pieprzu
1 listek laurowy
sól

Grzyby namoczyć na noc. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić. Wędzonkę zalać 3 litrami zimnej wody, dodać marchewkę, pietruszkę i grzyby. Wrzucić listek laurowy i pieprz, gotować 45 minut. Posiekać obie kapusty, przełożyć do rondla, zalać szklanką wody, dodać 1 łyżkę smalcu. Cebulę posiekać, udusić na drugiej łyżce smalcu, oprószyć mąką, wymieszać z przecierem pomidorowym a potem dodać do kapusty.
Mieszając, dusić przez chwilę. Wlać przecedzony wywar z wędzonki. Grzybki pokroić w cienkie paski i dodać do kapuśniaku. Ja dodałam z powrotem marchewkę i pietruszkę. Przyprawić do smaku.

Smacznego :)

Kategorie przepisów