Limonkowe bucatini z krewetkami

Limonkowe bucatini z krewetkami
Zdjęcie - Limonkowe bucatini z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







































Zdaję sobie sprawę z tego, że dziś Środa Popielcowa i niektórzy z Was przestrzegają ścisłego postu, ale nie mogłam się powstrzymać by nie pokazać dania, które zrobiłam kilka dni temu. Myślę, że na krewetki w sosie limonkowym można wytrwale czekać nie tylko jeden dzień, ale nawet kilka tygodni, bo efekt jest powalający :) Danie zawiera aż trzy składniki, które znajdują się u mnie na liście ulubionych, czyli krewetki, limonkę i chilli. Nie muszę więc chyba tłumaczyć, że smakując bucatini z krewetkami odleciałam na chwilę do limonkowej krainy pełnej szczęścia :) To zdecydowanie moje smaki! Dla tych, którzy nie wiedzieli - makaron bucatini przypomina bardzo spaghetti, jednak w każdej nitce makaronu znajduje się dziurka :) Jest bardziej elastyczny i wspaniale chłonie wszystkie smaki, gdy wymieszamy go z sosem.

Limonkowe bucatini z krewetkami
200 g makaronu bucatini
200 g mrożonych krewetek (surowych lub gotowanych)
3 łodygi selera naciowego
1/3 jasnej części pora
pół papryczki chilli
25 g masła
100 ml kwaśnej śmietany 12%
limonka
ząbek czosnku
łyżka posiekanego imbiru
szczypta kurkumy
szczypta suszonego imbiru
łyżeczka pieprzu cytrynowego
łyżeczka cukru
sól
Szybka marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka soku z limonki
szczypta pieprzu cayenne
szczypta kurkumy

1. Makaron gotujemy al dente, według zaleceń na opakowaniu.
2. Krewetki odmrażamy (ja zazwyczaj zalewam wrzątkiem i odstawiam na chwilę). Owoce morza wrzucamy do przygotowanej marynaty i wkładamy na pół godziny do lodówki.
3. Selera naciowego kroimy w paseczki, pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w pół plasterki. Limonki myjemy, suszymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok (z każdej do oddzielnego naczynka). Na patelni rozpuszczamy masło razem ze skórką z cytrusów i sokiem z 1 limonki. Dorzucamy seler naciowy, pora i dusimy przez 3 minuty. Dodajemy resztę soku z limonki, czosnek, imbir, chilli i przyprawy, doprawiamy solą do smaku. Po minucie wlewamy ostrożnie śmietanę (aby nam się nie zważyła dodajemy do niej łyżkę ciepłego sosu i dopiero wtedy wlewamy na patelnię). Na koniec dorzucamy krewetki razem z marynatą i dusimy od 4 do 10 minut (wszystko zależy od tego, czy krewetki są gotowane, czy surowe i od własnych upodobań). Krewetki nie powinny być ani twarde, ani zbyt miękkie, idealnie przyrządzone będą jędrne (warto sprawdzić podczas gotowania).
4. Ciepły i odcedzony makaron wrzucamy do sosu, mieszamy na patelni i przekładamy na talerz. Posypujemy sezamem i ulubionymi ziołami.

Tosia

Kategorie przepisów