Likier krówkowy (z cukierków)


Zdjęcie - Likier krówkowy (z cukierków) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zwlekałem z tym chyba z pół roku, albo i dłużej. Madzia chciała taki prosty likier z krówek, taki kobiecy, delikatny. Ona lubi takie cukierkowe likiery. Robiłem z kukułek, z raczków, z wertersów, ice'ów i sam nie wiem co jeszcze. No i męczyła mnie Madzia o te krówki i męczyła. A ze mną jest tak, że jak mówię, że coś zrobię to zrobię. I nie trzeba mi co pół roku przypominać :) Zresztą wiecie jak to jest: nalewki długo dojrzewają i pomysły na nie też muszą długo dojrzewać. Chociaż akurat ta krówkowa nie wymaga dojrzewania. Już 1-2 dni po zrobieniu nadaje się do picia.


Zabrałem się więc do roboty i właściwie zrobiłem dwa rodzaje tego likieru. Jeden, dość niskiej mocy, z cukierków i drugi, trochę mocniejszy, z gotowej masy kajmakowej. Ten z cukierków ma nieco bardziej złożony smak, bo i kawę dodałem, i wanilię. Ale temu z masy kajmakowej (przepis będzie za kilka dni) też niczego nie brakuje, więc śmiało możecie zrobić oba i porównać smaki. Ten drugi jest bardziej dla leniuchów, nic właściwie nie trzeba w nim robić. A tutaj na rozpuszczanie krówek trzeba z pół godziny poświęcić. Ale do rzeczy...

500 g krówek
700 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
450 ml wody
360 ml spirytusu 95% (około 305 g)
1 laska wanilii
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej


Do garnka wlewamy mleko i wodę. Wanilię przecinamy wzdłuż na pół, środek zeskrobujemy nożem i wkładamy do garnka (i środek i wyskrobaną laskę również). Wkładamy również obrane z papierków krówki i podgrzewamy na minimalnym ogniu. Cały czas mieszamy aż krówki się rozpuszczą. To dość mozolne zajęcie może zająć 20-30 minut. Jak już nam się całość dostatecznie podgrzeje to dodajemy kawę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i dodajemy spirytus. Mieszamy i butelkujemy. Zostawiamy w lodówce na 1-2 dni żeby się smaki przegryzły.


Ten likier daje nam dość dużą dowolność dodatków, można popuścić wodze fantazji. Można dodać odrobinę kakao, a jeśli lubicie naprawdę słodkie rzeczy, to doskonale się spiszą 2-3 łyżki miodu. A może, niczym Azjaci, wolicie smaki słodko-ostre? Uwierzcie mi, że idealnie będzie na czas podgrzewania wody z mlekiem i krówkami wrzucić do garnka papryczkę chili. A może macie jakieś inne pomysły?


Smacznego!


Zdjęcie - Likier krówkowy (z cukierków) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy