Letnie curry warzywne
- Wynik: 45
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 35minuty
Lekkie, smaczne danie warzywne, idealne na upalny dzień albo kiedy chcemy odpocząć od mięsa. Doskonale pasuje do ryżu. Dwa główne składniki to marchew i cukinia a z nimi idealnie współgra kolendra, wystarczy kilka ziarenek, aby uzyskać pożądany smak.
Składniki- marchewka - 2
- cukinia - 1
- cebula - 1
- czosnek - 2 ząbki
- śmietanka kremówka - 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- kolendra - 1/2 łyżeczki
- olej - 2 łyżki
Marchew obrać, pokroić w plasterki, cukinie także. Cebulę posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, chwilę przesmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszać. Dodać plastry marchewki, podsmażyć, wlać ok. 1 szklanki wody, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 min. Po tym czasie dodać plastry cukini i dusić kolejne 10 min. Wlać śmietankę i gotować, ostatnie 5 min. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i utłuczoną w moździerzu kolendrą. Podawać z ryżem.
Smacznego:)