Leśny przysmak

Leśny przysmak
Zdjęcie - Leśny przysmak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leśny przysmak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leśny przysmak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • mąka 250 gram
  • masło 150 gram
  • jajka 3 szt.
  • grzyby świeże lub gotowane
  • cebula
  • śmietana 18%
  • ser żółty tarty 100 gram
  • olej Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • dwa ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • szynka konserwowa
  • boczek
Przygotowanie

Ciasto:

Do mąki dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz sól. Miksujemy aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodajemy jajko. Ciasto odkładamy do lodówki na 15 minut. 


Schłodzone rozwałkowujemy na placek, którym wykładamy dno i boki formy. Całe ciasto osłaniamy folią aluminiową. Na spód wysypujemy suchą fasolę lub ryż. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy folię z obciążeniem i pieczemy dalej przez ok. 13 minut na lekko złoty kolor. 


Farsz:

Grzyby kroimy na kawałeczki/ paski, a cebulę siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z papryką ostrą, smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną szynkę lub boczek. Dorzucamy grzyby i mieszamy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 


Do oddzielnej miski wbijamy jajka i miksujemy ze śmietanką oraz serem. Na koniec łączymy składniki na patelni. 


Zawartość patelni delikatnie, stopniowo wylewamy na upieczony spód i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Kategorie przepisów