Lemoniada z chia
Nasiona chia najczęściej są wykorzystywane do przygotowania puddingu np. na mleku kokosowym, szczególnie przez entuzjastów zdrowego odżywiania. Dziś podrzucam inny, ciekawy i bardzo smaczny sposób - lemoniadę z chia.
Chia - nasina szałwii hiszpańskiej, bogate są w cenne składniki, min. błonnik, liczne minerały i kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.
Lemoniada świetnie gasi pragnienie, nawadnia organizm, a przez dodatek chia jest bardzo energetyczna.
Składniki na 2 porcje:
5000 - 600 ml wody
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
2 łyżki nasion chia
Wykonanie:
- do wysokiej szklanki wsyp nasiona chia, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i syrop z agawy, ewentalnie miód i dopełnij niegazowaną wodą mineralną
- dokładnie wymieszaj i odstaw napój na około 15-30 minut. W tym czasie nasina chia napęcznieją, a lemoniada zyska zawiesistą konsystencję
- wypij razem z nasinami. Możesz dodać kostki lodu, listki mięty lub melisy