Lemoniada z białej porzeczki

Lemoniada z białej porzeczki
Dziś Lubelska Blogosfera Kulinarna zjednoczyła siły. Kolejna odsłona Lubelskiego Kociołka i - porzeczki w roli głównej.
Zwykle mówiąc porzeczki - myślimy o czarnych. A przecież czerwone są też bardzo dobre, a białe ? Białe są rewelacyjne. Wspaniale sprawdziły się w lemoniadzie. Bo lemoniada nie musi być tylko cytrynowa ;)


Zdjęcie - Lemoniada z białej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 450 g białych porzeczek ( mogą być z ogonkami )
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • gałązki świeżej mięty
  • plasterki pomarańczy lub cytryny/limonki
  • opcjonalnie - melon



Wykonanie
Porzeczki opłukać, nie obrywać z korzonków. Owoce umieścić w rondlu, zasypać cukrem i gotować kilka minut, aż się rozpadną.
Rozgotowane owoce przetrzeć przez bardzo gęste sito. Powstały gesty sok - nasza baza do lemoniady - odstawić do ostygnięcia.



Do butelki/dzbanka włożyć 2-3 gałązki mięty, plasterki pomarańczy i ewentualnie kulki wycięte z melona. Wlać porcję bazy porzeczkowej, wrzucić kostki lodu i uzupełnić zimną wodą.


Zdjęcie - Lemoniada z białej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Lemoniada z białej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W akcji udział wzięły:

Kategorie przepisów