Lemoniada z białej porzeczki
Dziś Lubelska Blogosfera Kulinarna zjednoczyła siły. Kolejna odsłona Lubelskiego Kociołka i - porzeczki w roli głównej.
Zwykle mówiąc porzeczki - myślimy o czarnych. A przecież czerwone są też bardzo dobre, a białe ? Białe są rewelacyjne. Wspaniale sprawdziły się w lemoniadzie. Bo lemoniada nie musi być tylko cytrynowa ;)
Składniki:
Wykonanie
Porzeczki opłukać, nie obrywać z korzonków. Owoce umieścić w rondlu, zasypać cukrem i gotować kilka minut, aż się rozpadną.
Rozgotowane owoce przetrzeć przez bardzo gęste sito. Powstały gesty sok - nasza baza do lemoniady - odstawić do ostygnięcia.
Do butelki/dzbanka włożyć 2-3 gałązki mięty, plasterki pomarańczy i ewentualnie kulki wycięte z melona. Wlać porcję bazy porzeczkowej, wrzucić kostki lodu i uzupełnić zimną wodą.
W akcji udział wzięły:
Zwykle mówiąc porzeczki - myślimy o czarnych. A przecież czerwone są też bardzo dobre, a białe ? Białe są rewelacyjne. Wspaniale sprawdziły się w lemoniadzie. Bo lemoniada nie musi być tylko cytrynowa ;)
Składniki:
- 450 g białych porzeczek ( mogą być z ogonkami )
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- gałązki świeżej mięty
- plasterki pomarańczy lub cytryny/limonki
- opcjonalnie - melon
Wykonanie
Porzeczki opłukać, nie obrywać z korzonków. Owoce umieścić w rondlu, zasypać cukrem i gotować kilka minut, aż się rozpadną.
Rozgotowane owoce przetrzeć przez bardzo gęste sito. Powstały gesty sok - nasza baza do lemoniady - odstawić do ostygnięcia.
Do butelki/dzbanka włożyć 2-3 gałązki mięty, plasterki pomarańczy i ewentualnie kulki wycięte z melona. Wlać porcję bazy porzeczkowej, wrzucić kostki lodu i uzupełnić zimną wodą.
W akcji udział wzięły:
- Pasja Smaku
- Przypraw mnie
- Cynamonowe Szczęście
- Jedz i smakuj
- Obiad gotowy
- Sierotka MaRysia w kuchni