Lemoniada na gorąco z sokiem rokitnika
Lemoniadę też można pić w chłodniejsze dni. Taką na gorąco. Ma mnóstwo smaku, aromatu i witamin. Przyprawy takie jak cynamon, kardamon, świeza kurkuma i imbir oraz gałązka rozmarymu wzbogacają smak.
Składniki:
woda wrząca - 1 litr
grejpfrut - 1 szt.
laska cynamonu - 1 szt.
kardamon nasiona - 2 szt.
imbir świeży - 5 plastrów
kurkuma świeża - 5 plastrów
mandarynka lub pomarańcza - 1 szt.
rozmaryn gałązki - 2 szt.
sok z rokitnika - 100 ml
Przygotowanie:
Pokrojoną mandarynkę oraz grejpfruta wrzucamy do dzbanka, dodajemy resztę składników i zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach przelewamy do szklanek termicznych i wlewamy sok z rokitnika. Nie trzeba dosładzać chyba, że ktoś chce to polecam miód lipowy.