Lemoniada arbuzowa
Na upały najlepsza lemoniada! Była już klasyczna lemoniada – klik, lemoniada truskawkowa – klik, dzisiaj pokazuję przepis na lemoniadę arbuzową! Jest doskonała, wspaniale gasi pragnienie! Do jej przyrządzenia wybierajcie dojrzałe, słodkie owoce. Jeśli przygotujecie ją z zimnego arbuza, gotowego napoju nie musicie już schładzać w lodówce!
PRZEPIS NA LEMONIADĘ ARBUZOWĄ ( 1 litr lemoniady)
Składniki :
1 kg arbuza (waga razem ze skórką)
sok z ½ cytryny
500 ml wody
2-3 łyżki cukru
Jak zrobić lemoniadę arbuzową : Miąższ arbuza odkroić od skórki, pokroić na mniejsze kawałki, wyciągnąć pestki. Kawałki arbuza wrzucić do miski, zblendować, dodać sok z cytryny. Odmierzyć 500 ml wody, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Następnie wlać do zblendowanego arbuza, wymieszać, przelać do dzbanka lub butelki. Schłodzić w lodówce.