Lemoniada arbuzowa i melonowa
Zimna, domowa lemoniada. Ratunek w upalny dzień.
Czy robicie takie napoje sami ? Czy kupujecie ?
Polecam zrobić ! Smak nieporównywalnie lepszy, a i samo zdrowie, bez barwników, bez konserwantów.
Zrobienie domowej lemoniady zajmuje tylko kilka chwil.
To jak - miksujemy ?
Składniki:
1/2 melona
300 g arbuza
1,5 litra wody gazowanej
1 cytryna
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Arbuza, melona i wodę dobrze schłodzić w lodówce.
Z zimnych owoców wykroić miąższ, oczyścić z ziaren.
Z cytryny wycisnąć sok.
W blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego zmiksować bardzo dokładnie arbuza z 1 łyżką cukru i połową soku z cytryny. Do arbuza dodać około 750 ml zimnej wody gazowanej. Zamieszać łyżką.
Tak samo przygotować lemoniadę z melona.
Przed podaniem do lemoniady wrzucić kilka kostek lodu.
Smacznego !