Lemon curd
Klasyczny krem cytrynowy lemon curd, sprawdza się jako dodatek lub baza do wielu ciast i deserów. Moje ulubione połączenie to sernik cytrynowy z lemon curd.
Lemon curd w połączeniu z serkiem mascarpone tworzy wyśmienity krem do kruchych babeczek, muffinek lub bezy. Na jego bazie stworzycie wyśmienite desery oraz ciasta na zimno lub pieczone.
Doskonale smakuje wyjadany samodzielnie wprost ze słiczka.
Przygotowanie lemon curdu nie jest wymagającą czynnością, wystarczy odrobina cierpliwości o brak pośpiechu.
Z całą pewnością stwierdzam, że kto zrobi raz lemon curd samodzielnie w domu, ten czynność tę będzie powtarzał nader często.
PRZEPIS NA LEMON CURD
Składniki na lemon curd:
Przygotowanie lemon curd:
W rondlu zagotować sok wyciśnięty z cytryn z cukrem pudrem. Do gotującego się syropu dodać masło, podgrzewać, aż masło zupełnie się rozpuści.
W misce rozmącić jajka ( nie ubijać ). Do jaj wlać cienkim strumieniem gorący syrop. Mieszać energicznie, żeby jajka się nie ścięły i nie powstały grudki.
Następnie całość przelać ponownie do rondla i ustawić na małym ogniu. Cały czas mieszając, gotować lemon curd, aż zacznie gęstnieć.
Gotowy lemon curd przelać do słoiczka. Używać do polewania ciast ( serników ), wypełniania kruchych korpusów tart lub babeczek, jako baza do kremów lub zajadać wprost ze słoiczka.
SERNIK CYTRYNOWY Z LEMION CURD - przepis
Smacznego !
Lemon curd w połączeniu z serkiem mascarpone tworzy wyśmienity krem do kruchych babeczek, muffinek lub bezy. Na jego bazie stworzycie wyśmienite desery oraz ciasta na zimno lub pieczone.
Doskonale smakuje wyjadany samodzielnie wprost ze słiczka.
Przygotowanie lemon curdu nie jest wymagającą czynnością, wystarczy odrobina cierpliwości o brak pośpiechu.
Z całą pewnością stwierdzam, że kto zrobi raz lemon curd samodzielnie w domu, ten czynność tę będzie powtarzał nader często.
PRZEPIS NA LEMON CURD
Składniki na lemon curd:
- 200 ml soku z cytryny ( 2 duże cytryny )
- 200 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
Przygotowanie lemon curd:
W rondlu zagotować sok wyciśnięty z cytryn z cukrem pudrem. Do gotującego się syropu dodać masło, podgrzewać, aż masło zupełnie się rozpuści.
W misce rozmącić jajka ( nie ubijać ). Do jaj wlać cienkim strumieniem gorący syrop. Mieszać energicznie, żeby jajka się nie ścięły i nie powstały grudki.
Następnie całość przelać ponownie do rondla i ustawić na małym ogniu. Cały czas mieszając, gotować lemon curd, aż zacznie gęstnieć.
Gotowy lemon curd przelać do słoiczka. Używać do polewania ciast ( serników ), wypełniania kruchych korpusów tart lub babeczek, jako baza do kremów lub zajadać wprost ze słoiczka.
SERNIK CYTRYNOWY Z LEMION CURD - przepis
Smacznego !