Lekkostrawny kisiel owocowy
Domowy kisiel to prosty, zdrowy i lekkostrawny deser, dla fanów owocowych smaków. To również sposób, na wykorzystanie uszkodzonych, czy mniej smacznych owoców. Kisiel ma sporo zalet, reguluje pracę układu trawiennego, jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów. Natomiast farmaceuci, często polecają kisiel na wysuszone i podrażnione gardło. Jeżeli lubisz korzenne smaki jak ja, dorzuć do owoców kilka goździków i pół gwiazdki anyżu 🙂 Smacznego 🙂
Składniki na lekkostrawny kisiel owocowy:
1 duża porcja
- około 200 g owoców ( u mnie garść malin i 1 jabłko )
- 4 goździki i 1/2 gwiazdki anyżu
- szklanka wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki zimnej wody
- cukier lub miód wg. uznania
Przygotowanie lekkostrawnego kisielu owocowego:
Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój na ćwiartki. Do niedużego garnka, daj owoce, wodę i przyprawy korzenne.
Całość gotuj na małym ogniu, do czasu, kiedy owoce zaczną się rozpadać ( u mnie 15 minut ). Jeżeli chcesz, aby Twój kisiel miał więcej błonnika, przecedź kompot, owoce przetrzyj przez gęste sitko, a owocowy mus dodaj do kompotu.
W zimnej wodzie, rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę dodaj do kompotu, pomieszaj. Całość gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do zgęstnienia. Na koniec dodaj miód lub cukier, wg. uznania i przełóż kisiel do szklaneczek.
Kisiel smakuje na ciepło i na zimno. Smacznego 🙂