Lekka wiosenna sałatka
Kiedy po pierwszych słonecznych, zimowych dniach ponownie nadchodzą te ponure i chłodne, by nie popaść w chandrę, otaczam się w kuchni wiosennymi kolorami i smakami. Lekka sałatka z rzodkiewką, pachnącym koperkiem, ogórkiem i odrobiną pikanterii w postaci sera blue, swymi cudownymi kolorami i smakiem poprawi nastrój każdemu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy przekąska do pracy.
Składniki (4 porcje):
zielona sałata
10 rzodkiewek
pół zielonego ogórka
pęczek koperku
100g sera blue
3 łyżki oleju
sól morska
pieprz ziołowy
papryka ostra
2 ząbki czosnku
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i wycieramy, sałatę pozostawiamy aby obciekła z nadmiaru wody. Do dużej miski wrzucamy potargane liście sałaty. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na pół, a następnie na plasterki. Rzodkiewki pozbawiamy końcówek i również kroimy w plasterki. Koperek drobno siekamy. Na koniec kroimy ser w niewielką kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do liści sałaty i dokładnie mieszamy.
W szklance łączymy olej z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skrapiamy nim sałatkę. Przed podaniem warto jeszcze raz całość wymieszać i z wierzchu posypać odrobiną koperku.
Składniki (4 porcje):
zielona sałata
10 rzodkiewek
pół zielonego ogórka
pęczek koperku
100g sera blue
3 łyżki oleju
sól morska
pieprz ziołowy
papryka ostra
2 ząbki czosnku
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i wycieramy, sałatę pozostawiamy aby obciekła z nadmiaru wody. Do dużej miski wrzucamy potargane liście sałaty. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na pół, a następnie na plasterki. Rzodkiewki pozbawiamy końcówek i również kroimy w plasterki. Koperek drobno siekamy. Na koniec kroimy ser w niewielką kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do liści sałaty i dokładnie mieszamy.
W szklance łączymy olej z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skrapiamy nim sałatkę. Przed podaniem warto jeszcze raz całość wymieszać i z wierzchu posypać odrobiną koperku.