Lekka rolada cytrynowa
Bardzo delikatny, tani i efektowny deser. Lekki jak chmurka biszkopt, z masą ze śmietany i galaretki o smaku cytrynowym, która dodatkowo usztywnia śmietanę. Dla wprawnej ręki, ciasto bardzo łatwe, wymaga jednak nieco uwagi. Lekka rolada cytrynowa, będzie dobrym pomysłem na majówkowy deser do kawy. Zapraszam na kawałek ?
Składniki na lekką roladę cytrynową- 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu z cytryny lub skórka starta z cytryny
- 200 g. śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 1 galaretka cytrynowa
- 300 ml. gorącej wody
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, czystą lnianą ściereczkę i arkusz papieru do pieczenia. Papier rozłóż na blaszce.
Białka ubij z solą, na puszystą pianę. Stopniowo dodaj żółtka i nadal ubijaj na puszysty krem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie, połącz składniki. Mieszaj tylko do połączenia.
Masę przyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię.
Daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, ciasto piecz na środkowej półce, około 10 minut. Ja piekłam 10 minut, kilka minut przed końcem pieczenia, zmniejszyłam temperaturę do 170 stopni. Ciasto powinno się lekko zarumienić z góry.
Na stole rozłóż czystą ściereczkę, ciasto przełóż na ściereczkę papierem do góry. Ostrożnie usuń papier, a biszkopt zwiń razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Zostaw do schłodzenia.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, w małym naczyniu. Odstaw do schłodzenia. Można przyspieszyć schładzanie, dając naczynie do mocno zimnej wody. Galaretkę chłodzimy do czasu, kiedy zacznie się ścinać, ale wciąż będzie płynna.
Mocno schłodzoną kremówkę ubij na gęsty krem, dodaj galaretkę, połącz składniki.
Na biszkopcie rozłóż tężejącą masę. Zwiń roladę, odstaw do schłodzenia, na kolka godzin. Najlepiej na całą noc.
Roladę można posypać cukrem pudrem i ozdobić wiórkami cytryny.
Smacznego ?
Uwagi – biszkoptu nie można przetrzymywać w piekarniku, mocne przesuszenie brzegów ciasta, może sprawić, że brzegi ciasta popękają.