Leczo – szybki obiad
Leczo to smaczny, zdrowy i szybki obiad jednogarnkowy. Letnie warzywa, kawałek wędliny, wszystko krótko przesmażone i lekko podduszone. Jeżeli zrezygnujemy z dodatku wędliny, otrzymamy ratatouille, jarską potrawę rodem z Francji. Do tej potrawy w sezonie można wykorzystać pomidory świeże, zimą te z puszki. Potrawa znakomita również na kolację, można ją podać z kawałkiem pieczywa:-)
Składniki
- 1 cukinia obrana i pokrojona w dużą kostkę
- 1 bakłażan obrany i pokrojony w dużą kostkę
- 1 papryka czerwona i 1 żółta pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- 10 dkg. kiełbasy drobno pokrojonej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wędlinę lekko przesmażam na oleju, dodaję paprykę i cebulkę, całość smażę delikatnie mieszając. Dodaję cukinię, bakłażan, czosnek, na końcu pomidory i zioła. Całość duszę pod przykryciem ok. 20 min, doprawiam do smaku. W tej potrawie nie trzeba ściśle trzymać się wyznaczonych składników i ich proporcji, można je zmieniać wg. własnego smaku i upodobań :-)