Leczo meksykańskie

Leczo meksykańskie

Uwielbiamy leczo za bogactwo smaków, dużo w nim cebulki, papryki, cukinii, pomidorów i dobrej suszonej kiełbasy. Czasami można pokusić się o inną wersję leczo i dodać np. pieczarki lub kukurydzę i rośliny strączkowe. Do wersji meksykańskiej warto oprócz fasolki i kukurydzy, dodać ostrą paprykę chili. Potrawki tego typu warto przygotować w większym garnku ( u mnie garnek ciśnieniowy Happycall ).

Leczo na następny dzień, również smakuje wybornie ?

Zdjęcie - Leczo meksykańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo meksykańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 3 papryki ( trzy kolory )
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 laska dobrej podsuszanej kiełbasy ( może być chorizo )
  • 500 g passaty pomidorowej
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasolki
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryczki chili
  • po jednej łyżeczce tymianku, rozmarynu i bazylii
  • 3 liście laurowe
  • 1 szklanka wody lub bulionu ( opcjonalnie, jeżeli wolisz rzadsze potrawki )
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Papryki i cukinię, cienko obieram ze skórki obieraczką do warzyw i kroję w kostkę.

Cebulę kroję w piórka, czosnek drobno siekam. Kiełbasę kroję na cienkie plasterki.

Fasolę i kukurydzę osączam.

Na dnie garnka próżniowego ( więcej dowiesz się tutaj ), podgrzewam kilka łyżek oleju, dodaję paprykę i cebulę. Smażę do czasu, kiedy cebulka zmięknie. Dodaję kiełbasę i wszystko jeszcze chwilę smażę.

Dodaję resztę składników, liście laurowe i zioła, wszystko dokładnie mieszam. Na garnek daję pokrywkę. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszam gaz do minimum. Leczo gotuję 20 minut na minimalnym ogniu. Teraz doprawiam do smaku i podaję z ryżem lub z kromką razowego chleba. Smacznego ?

Zdjęcie - Leczo meksykańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów