Leczo meksykańskie
Uwielbiamy leczo za bogactwo smaków, dużo w nim cebulki, papryki, cukinii, pomidorów i dobrej suszonej kiełbasy. Czasami można pokusić się o inną wersję leczo i dodać np. pieczarki lub kukurydzę i rośliny strączkowe. Do wersji meksykańskiej warto oprócz fasolki i kukurydzy, dodać ostrą paprykę chili. Potrawki tego typu warto przygotować w większym garnku ( u mnie garnek ciśnieniowy Happycall ).
Leczo na następny dzień, również smakuje wybornie ?
Składniki
- 3 papryki ( trzy kolory )
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 laska dobrej podsuszanej kiełbasy ( może być chorizo )
- 500 g passaty pomidorowej
- puszka krojonych pomidorów
- puszka kukurydzy
- puszka fasolki
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryczki chili
- po jednej łyżeczce tymianku, rozmarynu i bazylii
- 3 liście laurowe
- 1 szklanka wody lub bulionu ( opcjonalnie, jeżeli wolisz rzadsze potrawki )
- masło klarowane lub olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Papryki i cukinię, cienko obieram ze skórki obieraczką do warzyw i kroję w kostkę.
Cebulę kroję w piórka, czosnek drobno siekam. Kiełbasę kroję na cienkie plasterki.
Fasolę i kukurydzę osączam.
Na dnie garnka próżniowego ( więcej dowiesz się tutaj ), podgrzewam kilka łyżek oleju, dodaję paprykę i cebulę. Smażę do czasu, kiedy cebulka zmięknie. Dodaję kiełbasę i wszystko jeszcze chwilę smażę.
Dodaję resztę składników, liście laurowe i zioła, wszystko dokładnie mieszam. Na garnek daję pokrywkę. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszam gaz do minimum. Leczo gotuję 20 minut na minimalnym ogniu. Teraz doprawiam do smaku i podaję z ryżem lub z kromką razowego chleba. Smacznego ?