Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami

Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami

Wiosenna potrawa z cebulą, pieczarkami, kiełbasą i młodą kapustą. Osobno gotuję kapustę i makaron. Cebulę duszę z kiełbasą i z pieczarkami, na koniec wszystko ląduje w jednym garnku ?

Późną wiosną i latem, wszystkie potrawy, warto dodatkowo wzbogacać w zielone warzywa liściaste tj. natka pietruszki, koperek i szczypiorek. Mają sporo witamin i minerałów, są skarbnicą chlorofilu, który oczyszcza i wzmacnia nasz układ krwionośny i odpornościowy. Pyszny i zdrowy obiad, dla całej rodziny ?

Zdjęcie - Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skadniki

  • 1/2 małej, młodej kapusty
  • 250 g. makaronu typu łazanki
  • 250 g. małych pieczarek
  • 80 g dobrej, swojskiej kiełbasy drobno pokrojonej
  • 2 mniejsze cebule
  • garść posiekanej cebulki dymki
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • spora szczypta nasion kminku
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę grubo siekam. Pieczarki dokładnie czyszczę, obieram i kroję ma pół. Cebulę kroję w piórka.

Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam.

Kapustę gotuję, w osolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) z dodatkiem kminku i liści laurowych. Kiedy kapusta będzie al dente ( lekko chrupiąca ), odcedzam i odstawiam.

Na rozgrzany olej, daję cebulę, majeranek i kiełbasę. Smażę chwilę mieszając, dodaję pieczarki. Kiedy kiełbasa się przyrumieni, a pieczarki odparują wodę, patelnię odstawiam.

Wszystkie składniki dokładnie mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec, dodaję posiekaną dymkę ?

Smacznego ?

Zdjęcie - Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów