Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami
Wiosenna potrawa z cebulą, pieczarkami, kiełbasą i młodą kapustą. Osobno gotuję kapustę i makaron. Cebulę duszę z kiełbasą i z pieczarkami, na koniec wszystko ląduje w jednym garnku ?
Późną wiosną i latem, wszystkie potrawy, warto dodatkowo wzbogacać w zielone warzywa liściaste tj. natka pietruszki, koperek i szczypiorek. Mają sporo witamin i minerałów, są skarbnicą chlorofilu, który oczyszcza i wzmacnia nasz układ krwionośny i odpornościowy. Pyszny i zdrowy obiad, dla całej rodziny ?
Skadniki
- 1/2 małej, młodej kapusty
- 250 g. makaronu typu łazanki
- 250 g. małych pieczarek
- 80 g dobrej, swojskiej kiełbasy drobno pokrojonej
- 2 mniejsze cebule
- garść posiekanej cebulki dymki
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- spora szczypta nasion kminku
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Kapustę grubo siekam. Pieczarki dokładnie czyszczę, obieram i kroję ma pół. Cebulę kroję w piórka.
Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam.
Kapustę gotuję, w osolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) z dodatkiem kminku i liści laurowych. Kiedy kapusta będzie al dente ( lekko chrupiąca ), odcedzam i odstawiam.
Na rozgrzany olej, daję cebulę, majeranek i kiełbasę. Smażę chwilę mieszając, dodaję pieczarki. Kiedy kiełbasa się przyrumieni, a pieczarki odparują wodę, patelnię odstawiam.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec, dodaję posiekaną dymkę ?
Smacznego ?