Łatwy chlebek pszenno - razowy

Mąka razowa ( graham ), to najzdrowsza alternatywa, jeżeli chodzi o mąki pszenne. Mąka razowa, to mąka na którą ziarna zmielono tylko jeden raz, efektem tego powstaje mąka grubsza, niejednolita, ciemniejsza. Mąka graham zawiera wszystkie składniki ziarna, również fragmenty łusek i otrębów. Mąka graham jest bogata w minerały, błonnik, witaminy z grupy B, a dzięki zawartości błonnika, wspomaga układ pokarmowy, może regulować poziom cholesterolu i zapobiec gwałtownemu skokowi cukru we krwi.
Mąka graham, jest doskonała do wypieku pieczywa, bułek i rogalików pełnoziarnistych. Dzisiaj upiekłam chlebek pełnoziarnisty z mąki pszennej i graham, z dodatkiem chrupiących ziaren dyni. Jest pożywny i sycący, długo utrzymuje świeżość. Polecam na śniadania i kolacje 🙂
Składniki na chleb pszenno – razowy
foremka 31 x 11 cm
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki pszennej razowej
- 30 g świeżych drożdży ( 7 g drożdży suszonych )
- 2 szklanki letniej wody
- płaska łyżka soli
- łyżeczka cukru
- garść pestek dyni lub słonecznika
Jak upiec łatwy chlebek pszenno - razowy?
Do małej miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier i kilka łyżek letniej wody ( nie gorącej ). Pomieszaj składniki i zostaw w ciepłym miejscu na 10 – 15 minut.
W dużej misce, pomieszaj mąki i sól, dodaj zaczyn i wodę. Wszystkie składniki dokładnie pomieszaj za pomocą haka, lub drewnianą łyżką. Masa będzie rzadsza. Miskę przykryj lnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na około 50 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
Ponownie pomieszaj ciasto za pomocą łyżki, lub mokrej dłoni. Zagarniaj ciasto od dna miski, z jednego brzegu miski, na drugi brzeg. Czynność powtarzaj kilka razy.
Foremkę natłuść olejem i ostrożnie przełóż ciasto do foremki, wyrównaj powierzchnię. Górę chleba posyp ziarnami. Foremkę przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania, na około 15 minut. Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
Ciasto daj do piekarnika, chleb piecz 10 minut w temp. 220 stopni, następie piecz kolejne 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Gotowy chlebek odstaw do schłodzenia, po 15 minutach ostrożnie wyciąg z foremki. Smacznego 🙂