Łatwy chleb z ziarnami
Łatwy przepis na chlebek domowy z mieszanki mąki zwykłej i pełnoziarnistej, oraz płatków owsianych i ziaren. Chlebek jest zwarty, miękki i bardzo smaczny, a co najważniejsze jest bardzo łatwy ?
Składniki
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g mąki pszennej typ 650
- torebka suszonych drożdży ( 7 – 8 g )
- 2 szklanki letniej wody
- 3 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mieszanki ziaren ( dynia, słonecznik )
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- bułka tarta i tłuszcz do natłuszczenia formy
W ciepłej ( nie gorącej ) wodzie, rozpuszczam cukier i drożdże. Odstawiam na kilka minut.
W misce mieszam mąki, sól, płatki owsiane i ziarna.
Do sypkich produktów, dodaję zaczyn. Wszystko dokładnie mieszam, drewnianą łyżką. Następnie całość, wyrabiam przez kilka minut. Ciasto powinno być zwarte i odchodzić od brzegów miseczki.
Miskę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut, w ciepłe miejsce.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni.
Po tym czasie ponownie krótko wyrabiam ciasto, daję do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 11 x 27 cm. Foremkę przykrywam i odstawiam ponownie, na 20 minut do wyrośnięcia.
Chlebek daję do piekarnika i piekę około 60 – 70 minut w temperaturze 200 stopni. Chlebek powinien się mocno przyrumienić ? Smacznego ?
Chleb w trakcie pieczenia mocno rośnie, jeżeli pieczesz na środkowej półce, pod koniec pieczenia, skórka może się za bardzo przypiekać. W takim przypadku, przykryj chleb z góry folią aluminiową.
Przepis lekko zmodyfikowany ze strony Zajadam. pl