Łatwe ciasto pomarańczowe
Chęć i czas na cytrusowe wypieki jest zawsze. To ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i mięciutkie, a do tego bardzo proste i szybkie. Ma piękny pomarańczowy kolor i pomarańczowy smak. Bardzo serdecznie polecam i życzę udanego, słonecznego weekendu :).
Źródło przepisu: Mała Cukierenka.
Składniki:
*2 szklanki mąki
*1 niepełna szklanka cukru
*2 łyżki naturalnego jogurtu
*3 jajka
*1/2 szklanki oliwy lub oleju (oliwa jest wyczuwalna w smaku)
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*1 płaska łyżeczka sody
*szczypta soli
*1/2 szklanki soku z pomarańczy
*skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
Wykonanie:
Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)