Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe

                   Chęć i czas na cytrusowe wypieki jest zawsze. To ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i mięciutkie, a do tego bardzo proste i szybkie. Ma piękny pomarańczowy kolor i pomarańczowy smak. Bardzo serdecznie polecam i życzę udanego, słonecznego weekendu :).

Źródło przepisu: Mała Cukierenka.

Zdjęcie - Łatwe ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łatwe ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  

Składniki:
*2 szklanki mąki

*1 niepełna szklanka cukru 

*2 łyżki naturalnego jogurtu

*3 jajka

*1/2 szklanki oliwy lub oleju (oliwa jest wyczuwalna w smaku)

*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*1 płaska łyżeczka sody

*szczypta soli

*1/2 szklanki soku z pomarańczy

*skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami) 


Wykonanie:

Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Łatwe ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łatwe ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łatwe ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów