Lasagne na bogato
Lasagne to kiedyś moje ulubione danie, a może nawet nadal nim jest;) Tutaj przedstawiam wersję łączącą różne pyszne składniki w równie smaczną całość. Zrezygnowałam z beszamelu, mamy za to ciągnąco-chrupiący wierzch z aromatycznym pesto. Lasagne w tym wydaniu, jak zresztą w każdym innym, przypadnie do gustu wszystkim, bo kto by nie lubił tego wspaniałego włoskiego wynalazku;) Polecam zwłaszcza osobom, które jeszcze jej nie robiły, to wbrew pozorom bardzo proste danie. I jakie smaczne:)
Lasagne z mięsem, bobem, ricottą,
mozzarellą i pesto
- 12 płatów makaronu lasagne
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 500g mięsa mielonego
- 1 papryczka chili
- 80g koncentratu pomidorowego
- 250g ricotty
- sól, pieprz
- kulka mozzarelli
- 200g bobu
- kawałek sera pecorino
- kilkanaście listków bazylii
- 80g pesto z bazylii
Podsmażyć posiekaną cebulę, seler i chili.
Dodać mięso i podsmażyć, dodać koncentrat.
Ricottę wymieszać ze sporą ilością pieprzu i soli.
Dodać 2/3 ricotty do mięsa, wymieszać i doprawić.
W międzyczasie ugotować makaron, by był al dente,
uważając by się nie posklejał. Ułożyć na ściereczce.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Ułożyć w nim trzy płaty makaronu.
Wyłożyć 1/2 mięsa i 1/2 pokrojonej mozzarelli.
Położyć kolejne trzy płaty makaronu.
Posmarować resztą ricotty, wyłożyć ugotowany wcześniej bób i trochę sosu.
Ułożyć kolejne trzy płaty makaronu.
Wyłożyć na niego resztę mięsa i listki bazylii.
Ułożyć na nim resztę makaronu i mozzarelli.
Wierzch posmarować pesto i posypać startym serem.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 25 minut.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 680 kcal