Łaciate ciasto z czereśniami
Łaciate ciasto z czereśniami to doskonały wybór na letnie popołudnie, kiedy chcemy delektować się świeżymi owocami. Tajemnicą tego przepisu jest neutralny smakowo olej Kujawski, który nie dominuje nad innymi składnikami, pozwalając na pełne wyeksponowanie smaku soczystych czereśni.
Delikatne połączenie warstw sprawia, że ciasto jest nie tylko pyszne, ale także efektownie wygląda.
Składniki na łaciate ciasto z czereśniami:
(blaszka o rozmiarze 22×23, szklanka ma pojemność 250 ml)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki (z górką) proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka rzepakowego oleju Kujawskiego
- 1 szklanka cukru
- 300 g czereśni
Przygotowanie łaciatego ciasta z czereśniami:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Do miski wbijamy jajka oraz cukier – ubijamy całość mikserem przez kilka minut na białą, puszystą masę.
Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy połowę przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wlewamy rzepakowy olej Kujawski, wodę gazowaną oraz wsypujemy pozostałą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao i mieszamy lub krótko miksujemy.
Do drugiej części ciasta dodajemy łyżkę mąki pszennej.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na przemian: raz jasna, raz ciemna i tak na 4-5 razy.
Dodatkowo można zrobić kilka wzorków w cieście za pomocą wykałaczki.
Na wierzch łaciatego ciasta ułożyć wydrylowane czereśnie.
Łaciate ciasto z czereśniami pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut do tzw. “suchego patyczka”.
Gotowe łaciate ciasto z czereśniami posypujemy cukrem pudrem.
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: prosty przepis