Łaciate ciasto z borówkami
Dzień dobry :-) Cieplutko, słonecznie, nic tylko odpoczywać, bo robić się nic nie chce ;-). Ja moim głodomorom upiekłam jeszcze ciasto, tak na szybko z tego przepisu (klik), dałam dużo borówek amerykańskich, nieco mniej cukru. Ciasto pyszne, puszyste, do owoców idealne. Polecam i miłego dnia życzę :-)
Blaszka 24 x 34 cm
Składniki:
- 4 jajka L
- 3 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka gazowanej wody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- owoce (u mnie borówka amerykańska)
- cukier puder do posypania ciata
1. Całe jajka ucieramy z cukrem na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną.
2. Ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżek nakładamy na blaszkę najpierw porcję ciasta jasnego, potem koło niego porcję ciasta ciemnego i tak do końca, kolejny rząd odwrotnie. Jak zostanie nam ciasta, to nakładamy na ciapki jasne ciasto ciemne, a na ciemne jasne. Tak powstaną na łatki ;-)
4. Na ciasto wysypujemy umyte owoce. Ilość wedle uznania, ja borówek dałam dość dużo. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Sprawdzamy czy upieczone za pomocą drewnianego patyczka :-) Po upieczeniu studzimy, przed podanie możemy posypać cukrem pudrem :-)