Labraks z grilla
Labraks czyli chorwacki brancin jest pyszną, delikatną rybą. Udało mi się zakupić 4 piękne rybki przywiezione właśnie z Chorwacji. Od razu przypomniały mi się wakacje i ten niesamowity smak ryb czy kalmarów - wczesnym rankiem zakupy na targu rybnym, patroszenie nad brzegiem morza, potem czosnek i oliwa... Do dobrej ryby nie potrzeba nic więcej.
Rybę podać z surówką - u nas pyszna z surowej czerwone kapusty...
Labraks z grilla - Laura
SKŁADNIKI:
Czosnek obrać, drobno posiekać i rozetrzeć z solą, wymieszać z oliwą.
Marynatą natrzeć ryby również w nacięciach i wewnątrz. Odstawić na godzinę do lodówki.
Piec na grillu po 5-7 minut z każdej strony. Ja piekłam w piekarniku - funkcja grill, 230 stopni.
Rybę podać z surówką - u nas pyszna z surowej czerwone kapusty...
Labraks z grilla - Laura
SKŁADNIKI:
- 4 labraksy
- 1/3 szklanki oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
Czosnek obrać, drobno posiekać i rozetrzeć z solą, wymieszać z oliwą.
Marynatą natrzeć ryby również w nacięciach i wewnątrz. Odstawić na godzinę do lodówki.
Piec na grillu po 5-7 minut z każdej strony. Ja piekłam w piekarniku - funkcja grill, 230 stopni.