Kuskus z cukinią i krewetkami

Błyskawiczny pomysł na niecodzienne danie. Kuskus, do tego lekko podgrillowana cukinia oraz krewetki smażone na masełku czosnkowo-pietruszkowym. Proste, a jednocześnie smaczne, jeśli oczywiście lubicie takie smaki.

Krewetki uwielbiam, ale zazwyczaj nie przygotowuję ich sama, tylko zajadam się nimi poza domem. Tym razem odważyłam się je przygotować i… nie żałuję 🙂

  • około 250 g kuskusu (1 i 1/2 szkl.)
  • 2-2 i 1/3 szkl. bulionu
  • 450 g oczyszczonych krewetek (u mnie mrożone)
  • 2 nieduże cukinie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • masło klarowane/olej
  • opcjonalnie odrobina sosu sojowego

Umyte cukinie wraz ze skórką kroimy na około 0,5 cm plasterki. Przekładamy do miski, oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, mieszamy.

Na patelni grillowej rozgrzewamy niewielką ilość oleju, grillujemy na niej cukinię po kilka minut z obu stron.

Krewetki rozmrażamy (za pomocą małego, ostrego nożyka usuwamy jelitko). Osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym.

Kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy bulionem w takiej ilości, aby sięgał on 1 cm powyżej poziomu kaszy. Odstawiamy pod przykryciem, aż kuskus wchłonie cały płyn. Następnie „przeczesujemy” go widelcem. Dodajemy do niego grillowaną cukinię.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (1-2 łyżki). Dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i pilnujemy, aby się nie przypalił. Po chwili dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz krewetki. Smażymy je przez około 4 minuty (lub wg wskazówek na opakowaniu). Na samym końcu oprószamy solą. Dodajemy do miski z kuskusem i cukinią wraz z masłem na którym były smażone.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

W razie potrzeby, dla urozmaicenia smaku, można kuskus skropić 1-2 łyżkami sosu sojowego.

Polecam również przepis na Zapiekane rożki z tortilli Zdjęcie - Kuskus z cukinią i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy