Kurki w sosie mascarpone

Po letnich deszczach nastąpił wysyp grzybów w lesie między innymi można znaleźć przepyszne kurki. Kurki w sosie mascarpone to najprostszy sos i baza do przygotowania smacznego obiadu lub śniadania. Kurki w sosie mascarpone fantastycznie smakują z kromką dobrego chleba lub z dodatkiem klusek śląskich. Oczywiście można wykorzystać sos do przygotowania wegetariańskiego spaghetti lub dla mięsożerców spaghetti z dodatkiem piersi z kurczaka. Sos na bazie mascarpone jest bardzo delikatny i łagodny w smaku wręcz aksamitny. Kurki są grzybami o lekko kwaśnym smaku, a serek mascarpone świetnie przełamuje ten nieco ostry smak. Przygotowując sosy grzybowe z dodatkiem śmietany czy serka mascarpone pamiętajcie, żeby nie gotować i  nie dusić ich zbyt długo po dodaniu mascarpone wystarczy zagotować, doprawić i zdjąć z ognia. Zbyt długie duszenie, a szczególnie na ostrym ogniu może spowodować rozwarstwienie sosu lub nadmierne zredukowanie co sprawi, że sos będzie „suchy” i niesmaczny.

Kurki w sosie mascarpone Zdjęcie - Kurki w sosie mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 35 min Autor: Anna Typ dania: Dodatki Ilość porcji: 4 Składniki
  • 400 - 500 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • około ½ szklanki wywaru warzywnego lub rosołu
  • dość duża gałązka rozmarynu
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • sól
  • pieprz
Instrukcje
  1. Kurki oczyścić i większe grzyby pokroić na kawałki
  2. Cebulkę pokroić w kostkę
  3. Na patelni rozgrzać olej, na gorący wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty ciągle mieszając, następnie dodać masło i rozdrobnione grzyby oraz rozmaryn, grzyby smażyć do odparowana całego płyny, który pojawi się podczas smażenia
  4. Po odparowaniu płyny smażyć grzyby na ostrym ogniu przez chwilę, aby przyrumieniły się
  5. Następnie zalać wywarem/rosołem, doprowadzić do wrzenia, dodać serek mascarpone i na średnim ogniu zagotować, zmniejszyć ogień dolać śmietanę i doprawić przyprawami do smaku na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, zdjąć z ognia
  6. Podawać ciepły
  7. Smacznego!
Zdjęcie - Kurki w sosie mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurki w sosie mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Francuskie paszteciki z kurkami
4

Francuskie paszteciki z kurkam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bułeczki nadziewane pieczarkami + film

Bułeczki nadziewane pieczarkam…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Gofry jak greckie placki z cukinii
1

Gofry jak greckie placki z cuk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burgery z kurczakiem
2

Burgery z kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z mięsnym nadzieniem
3

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem
1

Śledzie w jogurcie z cebulą i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti z kurkami  - pyszne
1

Spaghetti z kurkami - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach
1

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Japchae
1

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej

Pasta pieczarkowa o smaku pasz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasta z pieczarek
1

Pasta z pieczarek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu