Kurczak z warzywami
Kurczak z brokułem, cebulą i papryką w słodkim sosie. Podałam go razem z makaronem chow mein, ale sprawdzi się tutaj również ugotowany na sypko ryż.
Kurczaka obtaczamy w skrobi ziemniaczanej, smażymy z warzywami, a następnie zalewamy sosem, również z dodatkiem skrobi. Dodatek ten sprawia, że uzyskujemy gęsty sos, który pokrywa wszystkie składniki. Sos jest z dodatkiem cukru, i wyraźnie czuć tę słodycz w całym daniu.
Składniki na kurczaka z warzywami:
- 2 małe piersi kurczaka
- 1 mały brokuł
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- garść orzechów nerkowca
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- granulowany czosnek
- szczypta mielonego imbiru
- sól, pieprz
- oliwa
Sos:
- 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki mirinu (ja pominęłam)
- 1 łyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie octu jabłkowego)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Jak przygotować kurczaka z warzywami?
Brokuł dzielimy na małe różyczki, wrzucamy je na około 4-5 minut do wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wody. Odcedzamy.
Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę.
Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy szczyptą soli, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz szczyptą mielonego imbiru. Mieszamy. Posypujemy skrobią, tak by mniej więcej każdy kawałek był w niej obtoczony.
Składniki na sos mieszamy ze sobą.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy kurczaka (najlepiej zrobić to w 2 partiach) i smażymy przez około 3-4 minuty z każdej strony (kurczaka odkładamy na bok, i smażymy drugą partię, odkładamy).
Na patelni ponownie rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Następnie dokładamy paprykę, a po chwili również brokuły. Smażymy, często mieszając, do miękkości. Na koniec na patelnię dodajemy kurczaka oraz wlewamy sos. Gotujemy wszystko razem, aż składniki pokryją się sosem.
Podajemy solo lub z ugotowanym ryżem lub makaronem (najlepiej chow mein).