Kurczak z sosem morelowym
Taki kurczak z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym łączyć mięso z owocami :) Próbowałam ten przepis w dwóch wersjach, zarówno z suszonymi morelami, jak i świeżymi. W obu przypadkach wychodzi pyszne danie.
KURCZAK Z SOSEM MORELOWYM
(4 porcje)
4 nieduże filety z piersi kurczaka,
6 świeżych moreli lub 10 suszonych,
2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny,
2-3 łyżki oleju,
1 łyżeczka suszonego estragonu,
pół łyżeczki przyprawy curry,
¼ kostki rosołowej,
sól, pieprz, ewentualnie cukier
Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i estragonem. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni), aby nie wystygł. W tym czasie umyć i wypestkować morele (suszone trzeba wcześniej godzinę moczyć w wodzie, po czym osączyć), drobno pokroić i dusić pod przykryciem na patelni, w której smażyły się filety. Po kilku minutach wlać sok z pomarańczy lub cytryny i dusić jeszcze chwilkę. W przypadku suszonych moreli sos trzeba zmiksować, w przypadku świeżych nie ma takiej potrzeby, bo owoce same się rozpadną. Sos doprawić do smaku curry, kostką, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Gorącym sosem polać kurczaka.
Podawać z ryżem lub ziemniakami (wg mnie lepiej z ryżem) i surówką.
(na bazie przepisu z książeczki "Dla każdego coś smacznego" M. Grzymskiej i A. Janikos)
KURCZAK Z SOSEM MORELOWYM
(4 porcje)
4 nieduże filety z piersi kurczaka,
6 świeżych moreli lub 10 suszonych,
2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny,
2-3 łyżki oleju,
1 łyżeczka suszonego estragonu,
pół łyżeczki przyprawy curry,
¼ kostki rosołowej,
sól, pieprz, ewentualnie cukier
Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i estragonem. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni), aby nie wystygł. W tym czasie umyć i wypestkować morele (suszone trzeba wcześniej godzinę moczyć w wodzie, po czym osączyć), drobno pokroić i dusić pod przykryciem na patelni, w której smażyły się filety. Po kilku minutach wlać sok z pomarańczy lub cytryny i dusić jeszcze chwilkę. W przypadku suszonych moreli sos trzeba zmiksować, w przypadku świeżych nie ma takiej potrzeby, bo owoce same się rozpadną. Sos doprawić do smaku curry, kostką, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Gorącym sosem polać kurczaka.
Podawać z ryżem lub ziemniakami (wg mnie lepiej z ryżem) i surówką.
(na bazie przepisu z książeczki "Dla każdego coś smacznego" M. Grzymskiej i A. Janikos)