Kurczak z mango, pomarańczą i nerkowcami
Kurczak z mango, pomarańczą i nerkowcami Prosto, szybko i smacznie. Czy jest ktoś kto nie lubi takich dań?Całość przygotujecie w niecałe 15 minut. Co i tak nie jest do końca sprawiedliwe, bo zniknie z talerzy w kilka chwil. ;)
Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa z piersi kurczaka (może też być indyk)
1 łyżeczka suszonych ziół (tymianek, oregano, lubczyk) 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1-2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża pomarańcza
1 mango 2 garście nerkowców prażonych garść listków bazylii tajskiej dodatkowo ryż do podania
Mięso umyć, obsuszyć ręcznikiem. Pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami i kurkumą. Odstawić na chwilę na bok. Z jednej połowy pomarańczy wycisnąć sok. Drugą połówkę obrać, usunąć białe błonki i pokroić na niewielkie cząstki. Mango obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Miód rozmieszać z sokiem pomarańczowym i sosem sojowym, dodać do mięsa. Smażyć 2 minuty. Dodać mango, cząstki pomarańczy i orzechy, wymieszać. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać 2 łyżki wody. Całość podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Wymieszać z bazylią. Od razu podawać z ryżem.
Smacznego!