Kurczak w curry z jabłkami
„Oryginalny przepis pochodzi z nieistniejącego już czasopisma „Smaki i aromaty”, wielokrotnie zresztą wspominanego przeze mnie na tym blogu. A to dlatego, że czuję do niego pewien sentyment i bardzo ubolewam z powodu jego zniknięcia. Różniło się od innych czasopism kulinarnych niepowtarzalnym klimatem, ciekawym stylem pisania i wspaniałymi przepisami. Naprawdę szkoda, że zostało wygryzione przez niemieckie wydawnictwa. Dokonałam drobnej zmiany w przepisie. Kostkę rosołową potrzebną do sosu zastąpiłam domowym bulionem drobiowym. Danie jest przepyszne, chociaż trochę pracochłonne. Warto jednak poświęcić mu trochę czasu, by potem delektować się wspaniałym smakiem.”
Kurczak w curry z jabłkami
Składniki dla 4 osób: 4 filety z piersi kurczaka 2 jabłka 2 cebule drobno posiekane ½ cytryny 4 duże ząbki czosnku 20g świeżo startego imbiru 5 całych goździków 3 ziarna ziela angielskiego ½ łyżeczki chilli w proszku ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki oleju arachidowego sól świeżo zmielony pieprz
Sos: 1 szklanka soku jabłkowego ½ szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 liść laurowy 1 jabłko
Rozgrzej na patelni olej. Wrzuć posiekane cebule i czosnek. Gdy się zaczną złocić odgarnij je na bok i obsmaż filety z obu stron. Dodaj pokrojone na ćwiartki jabłka, sok i skórkę otartą z połowy cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej). Posól mięso, dodaj pozostałe przyprawy i smaż na małym ogniu pod przykryciem, uważając by kurczak się nie przypalił.
W tym czasie przygotuj sos. Włóż do małego rondelka masło, i podsmaż na nim obrane i pokrojone w plasterki jabłko. Posyp cukrem i smaż jeszcze przez chwilę. Zdejmij jabłka z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem a do rondelka wlej sok jabłkowy i bulion. Dodaj wszystkie przyprawy i podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut. Wyjmij liść laurowy, goździki i ziele angielskie.
Połącz oba sosy (curry i ten od kurczaka) i zmiksuj na gładką, aksamitną masę. Dopraw w razie potrzeby. Powinien być słodki i pikantny. Włóż kurczaka i podgrzej szybko na średnim ogniu. Przed podaniem pokrój na plastry. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Udekoruj obsmażonymi plasterkami jabłek. Smacznego.
Przepis dodaję do akcji :