Kurczak na butelce piwa
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 butelka piwa pozbawiona etykiety (najlepiej namoczyć 30 min w ciepłej wodzie)
- 1 cebula pokrojona w piórka
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- odrobina chilli
- 1 łyżka jasnego piwa
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Składniki marynaty połączyć ze sobą i posmarować kurczaka w środku, wsadzić cebulę. Nabić kurczaka na butelkę piwa w taki sposób, żeby szyjka butelki wyszła górą, owinąć szyjkę butelki skórą kurczaka w taki sposób, żeby piwo podczas pieczenia wylewało się na kurczaka. Resztą marynaty posmarować ptaka z zewnątrz i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C około 1,5 h (ogólnie zasada jest taka, że 1h na 1kg). Podawać z pieczonymi warzywami
Podobne wpisy Kurczak na butelce piwaRoladki z kurczaka z rokpolem i szpinakiem