Kurczak marsala
Jeszcze nie odczuwam skutków jesiennej aury. Być może dlatego, że pogoda do tej pory była iście letnia i słońca nie brakowało, być może dlatego, że zakopana w pracy po uszy nie mam czasu narzekać na jesienne melancholie. Coraz częściej jednak mam ochotę zjeść coś rozgrzewającego, ociekającego zawiesistym sosem i poprawiającego nastrój. Kurczak marsala jest jednym z tych dań, na które można mieć ochotę w jesienny wieczór we dwoje, albo w szerszym gronie, co kto woli.
Kurczak marsala to bardzo proste, codzienne danie o bogatym smaku uzyskanym z niewyszukanych składników. Zwyczajne udka z kurczaka, kilka drobnych pieczarek, cebulka i co najważniejsze w tej potrawie – wino marsala. To właśnie dzięki niemu danie nie jest zwykłym kurczakiem z pieczarkami. Jeśli szukacie smacznego przepisu na obiad, to właśnie znaleźliście, spróbujcie koniecznie.Składniki:
(4 porcje)
- 1kg udek kurczaka (bez podudzi/pałek)
- 300g drobnych pieczarek
- 150g cebuli lub szalotki
- 10g czosnku (2 ząbki)
- 2/3 szklanki wytrawnego wina marsala
- 50g masła
- 2/3 szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie krok po kroku:
- Pieczarki pokrój na plasterki, cebulę w półtalarki lub piórka.
- Z udek wytnij kości i ścięgna za pomocą ostrego noża lub użyj mięsa bez kości.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i dodaj cebulę. Gdy zmięknie dodaj pieczarki i obsmaż na złoty kolor. Przełóż na talerz i odstaw na bok.
- Mięso oprósz solą.
- Patelnię ponownie postaw na ogniu, dodaj 2 łyżki oliwy i ułóż udka skórą do dołu. Obsmaż na złoty kolor z obu stron.
- Dodaj posiekany czosnek i lekko przesmaż.
- Wlej wino i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Lekko zredukuj.
- Podlej bulionem i duś przez około 20 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
- Gdy mięso jest już miękkie, dolej śmietankę i przesmażone grzyby z cebulką.
- Gotuj jeszcze 3-4 minuty aż płyn się lekko zredukuje i zgęstnieje.
- Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawaj z ryżem, pure z ziemniaków lub świeżym pieczywem.
Smacznego!