Kulinarny łańcuszek

Kulinarny łańcuszek
Dziękuję Kasiulce za oba przepisy - kurczak może nie wyszedł dobrze na zdjęciu, ale był pyszny, no a tort jabłkowy udał się i wizualnie i smakowo :)

Teraz wskażę kolejnego uczestnika, a będzie nim kokoko, która prowadzi stronę: http://ko-ko-ko.blogspot.com - zaglądam tam czasami i powiem szczerze, że podobają mi się proponowane przez kokoko potrawy :)
Dlatego jestem bardzo ciekawa co wybierze z moich propozycji i co z tego wyjdzie.

Do wyboru mamy Kurczaka po koreańsku oraz Ciasto śliwkowe z sernikową falą.

Zdjęcie - Kulinarny łańcuszek #7 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak po koreańsku

Składniki:

400 g filetów z piersi kurczaka
400 g pora
2 czerwone strączki chili - zamiennie chili w proszku
2 łyżki oleju
sól
słodka papryka
śmietanka kremówka
1 puszka brzoskwiń - mogą być morele (nie próbowałam)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny

Filety z kurczaka umyć, osączyć i pokroić na małe kawałki. Pory oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Jeden strączek chili pokroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać.
Olej rozgrzać, podsmażyć na nim mięso. Dodać posiekaną chili, krótko smażyć. Doprawić solą i słodką papryką.
Pory połączyć z produktami na patelni i krótko smażyć. Dodać 1/4 litra wody i śmietanę. Gotować na dużym ogniu około 5 minut. Brzoskwinie osączyć, zebrać sok, owoce pokroić w kostkę. Rozrobioną odrobiną wody mąkę ziemniaczana dodać na patelnię, zagotować. Zagrzać w tym owoce.
Wszystko jeszcze raz posolić, przyprawić do smaku sokiem z brzoskwiń i cytryny.
Podawać z plasterkami cytryny i posiekana chili. Podawać z dodatkiem sypkiego ryżu lub ze świeżą bagietką.
Chili w proszku (zamiast w strąkach) dodaje się pod koniec smażenia (uważać żeby nie przesadzić z ostrością). Zamiast 1/4 litra wody mozna dodać wodę i sok z brzoskwiń.
Ryż gotuje się 20 minut, a to danie góra 10 minut. Więc najpierw wstawiamy ryż a potem gotujemy mięso z warzywami.
Wcześniej tylko kroimy kurczaka, pory i brzoskwinie.


Zdjęcie - Kulinarny łańcuszek #7 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


    Ciasto śliwkowe z sernikową falą

    200 gram serka kremowego ( ja użyłam twaróg z wiaderka)
    1 laska wanilii, środek - ja dałam 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    3 łyżki cukru (do masy serowej)
    4 średnie jajka
    175 gram miękkiego masła
    175 gram ciemnego muscovado
    200 gram mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    400 gram pokrojonych śliwek

Cukier puder do oprószenia

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Formę 28×18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ubić twaróg, wanilię, 3 łyżki cukru i jedno jajko na gładką masę.

W osobnym naczyniu ubić pozostałe jajka, masło, cukier muscowado, mąkę i proszek do pieczenia - ucierać około 2 mniut, aż masa będzie kremowa.

Połowę masy wyłożyć do formy, na to wyłożyć połowę masy sernikowej, na to połowę śliwek. Powtórzyć - ciasto, sernik, śliwki. Piec około 40-45 minut. Uważać, żeby nie przepiec. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe albo zimne z kulką lodów waniliowych.

Smacznego :)

Zdjęcie - Kulinarny łańcuszek #7 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów