Kulebiak z łososiem
Kulebiak to popularne danie świąteczne w Rosji. Jest to farsz zawinięty w ciasto drożdżowe lub francuskie. W Polsce tradycyjnie przygotowuje się je na Podlasiu. Najczęściej spotykane kulebiaki to te nadziewane rybą lub kapustą z grzybami. Ja proponuję prostą wersję z łososiem, grzybami, orzechami i jajkiem. Będzie pięknie prezentować się na wigilijnym stole.
Składniki:
- 500 g filetu z łososia bez skóry
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w jednym płacie
- 0,5 pora
- 2 cebule
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 jajka ugotowane na twardo i 1 surowe
- 50 g suszonych grzybów
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki oleju z dodatkiem czosnku (np. Kujawski ze smakiem)
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka soku z cytryny
- mak do dekoracji
- sól
- pieprz
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie jajka gotujemy na twardo. Łososia kroimy w 2cm kostkę, a następnie solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z czosnkiem i podsmażamy rybę po jednej minucie z dwóch stron. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. Na patelnię dolewamy jeszcze dwie łyżki oleju i podsmażamy pokrojone w drobną kostkę cebule i odsączone, posiekane grzyby. Dodajemy pokrojony w plasterki por i rozdrobnione orzechy włoskie. Farsz solimy i pieprzymy. Podsmażymy ok. 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka oraz posiekany koperek. Mieszamy i próbujemy farszu czy jest odpowiednio doprawiony. Na końcu wlewamy śmietankę i mieszamy.
Z ciasta francuskiego odkrawamy pasek z którego wytniemy dekoracje. Na połowie płata rozkładamy kawałki łososia zostawiając margines po bokach. Na łososia nakładamy farsz i przykrywany drugą częścią płatu. Formujemy rulon. Z odłożonego kawałka ciasta wycinamy nożem lub foremką do ciastek ozdobne kształty np. gwiazdki. Kulebiak i gwiazdki smarujemy rozmąconym jajkiem. Gwiazdki posypujemy makiem i układamy na cieście. Kulebiak z łososiem zapiekamy przez 25 minut w 190ºC. Kulebiak można przygotować wcześniej, a zapiec przed podaniem.
Przepis ukaże się także w Bożonarodzeniowym e-booku przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl. Do pobrania od 2 grudnia 2013.