Kulebiak z karpiem i kapustą
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
-
2 cebule
-
3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
- filet z karpia (ok. 500 g)
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 1 jajko
- pieprz, sól
Przygotowanie Grzyby moczyć przez kilka godzin.
Filet z karpia umyć i moczyć w osolonej wodzie przez ok. 2 godz. Namoczone grzyby przełożyć do garnka, zalać dwiema szklankami wody i gotować pół godziny. Grzyby odcedzić i drobno posiekać. Wodę, w której grzyby się gotowały, przelać do garnka, dołożyć posiekaną kapustę, liście laurowe i gotować ok. 1 godz. – aż woda wyparuje, a kapusta będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. W tym samym czasie zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulę. Do ugotowanej kapusty dodać cebulę i grzyby, wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Płat ciasta francuskiego rozwinąć, ułożyć na nim kolejno: kapustę z grzybami, połowę filetu z karpia, kapustę z grzybami. Dłuższe boki ciasta zwinąć do środka i zlepić na górze, podobnie krótsze (jak w kopercie). Tak samo przygotować drugi kulebiak. Jeśli zostaną skrawki ciasta, wyciąć z nich wzory i ułożyć z wierzchu.
Kulebiaki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i piec przez 40-50 min., aż wierzch ciasta zarumieni się.
Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com