Kryształek

Kryształek

Ciasto to ma wiele twarzy, Bywa nazywane kryształkiem, nieraz pojawia się nazwa śmietanowiec lub jogurtowiec. Byłam zauroczona jego smakiem, ale przede wszystkim wyglądem, gdy jako dziecko zobaczyłam takie cudo na stole u cioci. Musiałam być naprawdę pod wielkim wrażeniem, bo dokładnie pamiętam tę sytuację.
Ciocia masę robiła ze śmietany i zsiadłego mleka, u mnie jest na bazie jogurtu naturalnego oraz śmietany, do tego wiosenne kolory galaretek - mam nadzieję, że Wam się podoba...
Zdjęcie - KRYSZTAŁEK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto Kryształek SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 76 g mąki pszennej tortowej
  • 28 g mąki ziemniaczanej
Mąki przesiej.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodawaj po trochę cukier a na koniec po jednym żółtku.
Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
Spód tortownicy wyłóż papierem. Piecz w temperaturze 180 stopni 15-20 minut (patyczek powinien być suchy).
Biszkopt wystudź. Po przestudzeniu przekrój wzdłuż. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, na spód ułóż jeden z blatów.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 400 ml śmietany 18%
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 galaretki w różnych kolorach
Każdą z galaretek rozpuść w szklance wrzącej wody. Przelej do osobnych pojemniczków i odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia i ścięcia (przynajmniej na 2-3 godziny).
Galaretki pokrój w kostkę.
Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. Śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając wlej mleko z żelatyną. Kiedy masa zacznie się gęstnieć dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.
Na blat ułożony w tortownicy wylej tężejącą masę, przykryj drugim blatem i lekko dociśnij. Odstaw na przynajmniej 12 godzin do schłodzenia.
Zdjęcie - KRYSZTAŁEK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kryształek

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów