Krupnik

Krupnik
Składniki:
  • 3,5 l wody
  • 3 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 nogi kurczaka
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 1 pietruszka starta na tarce
  • 1/2 selera startego na tarce
  • 2 duże ziemniak pokrojone w kostkę
  • kilka grzybów suszonych namoczonych w wodzie
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej ( ja używam średniej)
  • 3 łyżki śmietany (niektórzy lubią krupnik zabielany a inni niezabielany ja osobiście wolę z śmietaną)
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wersja zabielana Kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera zalać wodą w garnku, dodać liście laurowe i ziele angielskie, grzyby, cebulę i ugotować z tego rosół. Mięso oddzielić od skóry i kości, pokroić i wrzucić do rosołu, dodać kaszę i gotować aż zmięknie, dodać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli ktoś lubi to zabielić śmietaną z mąką. Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wersja bez śmietany Podobne wpisy KrupnikZdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa ogórkowa

Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz wieprzowy

Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa ziemniaczana

Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Galaretki mięsne

Kategorie przepisów