Krupnik

Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mięsa na wywar (żeberka wieprzowe, łopatka lub drób)
  • 250 g ziemniaków
  • 120 g marchewki
  • 100 g pietruszki
  • 100 g selera naciowego
  • 100 g pora
  • 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 50 ml oleju Kujawski tłoczony na zimno rzepak
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz do smaku
  • koperek do podania

Przygotowanie:

KROK 1

Mięso zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 minut.

Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę równej wielkości. Dodajemy warzywa oraz przyprawy do wywaru i gotujemy 10 minut.

Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Dodajemy przepłukaną kaszę i gotujemy ok. 20 minut.

Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 4

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przelewamy do talerzy. Każdą porcję polewamy łyżką oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i posypujemy koperkiem.

Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 90 minut

Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy