Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju Kujawski z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli (250 g po osączeniu)
- 1 puszka kukurydzy (250 g po osączeniu)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ papryczki chili
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra do posypania
- Klopsiki:
- 450 g mielonej wołowiny
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 małe jajko
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku