Krupnik

Krupnik

Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Stary, dobry, poczciwy krupnik... Dla jednych miłe wspomnienie dzieciństwa, dla innych odruch wzdrygania... Na szczęście wszyscy w domu lubimy, nawet Ci co nie jedzą kaszy jęczmiennej, bo wolą gryczaną.
Zdjęcie - Krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • ćwiartka z kurczaka lub porcja rosołowa, lub porcja żeberek wieprzowych,
  • włoszczyzna ( seler, por, 2 pietruszki, 2 marchewki),
  • 2 litry wody,
  • 0,5 szkl. kaszy jęczmiennej,
  • kilka dużych ziemniaków ,
  • kilka suszonych grzybków,
  • sól, pieprz, liście laurowe 2 szt, kilka ziaren ziela angielskiego,
  • śmietana do zabielenia (niekoniecznie).

Przygotowanie: Ugotować wywar z mięsa lub żeberek i włoszczyzny, zbierając co jakiś czas szumowiny. Posolić, dodać przyprawy i grzybki. Do wywaru wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i po chwili przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotować do miękkości (z kaszą już około 30 minut). Doprawić solą i pieprzem. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler można na samym początku zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w kostkę na sam koniec, już po ugotowaniu zupy. Można dodać śmietanę do zabielenia każdemu już do talerza.

Kategorie przepisów