Krupnik
Stary, dobry, poczciwy krupnik... Dla jednych miłe wspomnienie dzieciństwa, dla innych odruch wzdrygania... Na szczęście wszyscy w domu lubimy, nawet Ci co nie jedzą kaszy jęczmiennej, bo wolą gryczaną.
Składniki:
- ćwiartka z kurczaka lub porcja rosołowa, lub porcja żeberek wieprzowych,
- włoszczyzna ( seler, por, 2 pietruszki, 2 marchewki),
- 2 litry wody,
- 0,5 szkl. kaszy jęczmiennej,
- kilka dużych ziemniaków ,
- kilka suszonych grzybków,
- sól, pieprz, liście laurowe 2 szt, kilka ziaren ziela angielskiego,
- śmietana do zabielenia (niekoniecznie).
Przygotowanie: Ugotować wywar z mięsa lub żeberek i włoszczyzny, zbierając co jakiś czas szumowiny. Posolić, dodać przyprawy i grzybki. Do wywaru wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i po chwili przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotować do miękkości (z kaszą już około 30 minut). Doprawić solą i pieprzem. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler można na samym początku zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w kostkę na sam koniec, już po ugotowaniu zupy. Można dodać śmietanę do zabielenia każdemu już do talerza.