Kruchości miodowo-pomarańczowe

Kruchości miodowo-pomarańczowe


Orange honey cookies
Zdjęcie - Kruchości miodowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruchości miodowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki.

340g maki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

280 ml oliwy z oliwek

6 dag cukru

140 ml brandy

4 łyżki soku z pomarańczy

1 łyżka skórki otartej z pomarańczy

3 łyżki orzechów laskowych posiekanych

1 łyżeczka cynamonu
Syrop.

4 łyżki miodu

2 łyżki cukru

4 łyżki wody

1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie. Wymieszać oliwę, cukier, brandy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą i stopniowo dodawać do składników mokrych, bardzo krótko miksując, tyle, żeby tylko je połączyć. Jeżeli będziemy wyrabiać zbyt długo, to ciasto zrobi się zbyt lejące i wtedy włożyć na chwilę do zamrażalnika Z ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut. Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł. Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem.
W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe i szybkie. W konsumpcji też.

Kategorie przepisów