Kruchości miodowo-pomarańczowe
Orange honey cookies
Składniki.
340g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
280 ml oliwy z oliwek
6 dag cukru
140 ml brandy
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
3 łyżki orzechów laskowych posiekanych
1 łyżeczka cynamonu
Syrop.
4 łyżki miodu
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie. Wymieszać oliwę, cukier, brandy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą i stopniowo dodawać do składników mokrych, bardzo krótko miksując, tyle, żeby tylko je połączyć. Jeżeli będziemy wyrabiać zbyt długo, to ciasto zrobi się zbyt lejące i wtedy włożyć na chwilę do zamrażalnika Z ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut. Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł. Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem.
W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe i szybkie. W konsumpcji też.