Kruche Walentynkowe serduszka
Walentynki - dzień inwazji serduszek i innych symboli miłości :) Więc u mnie na blogu również nie mogło ich zabraknąć. W tym roku zdecydowałam się na przepis Mistrza Cukiernictwa p. Pawła Małeckiego. Kruche Walentynkowe serduszka, to delikatne, mięciutkie ciasteczka, z kokosowym obrzeżem i pyszną malinową lub truskawkową galaretką. Nie będę ukrywać, że są dosyć pracochłonne - ale ich smak wynagrodzi cały trud.
Składniki na kruche ciasto:
250 g masła
125 g cukru pudru
375 g mąki pszennej
3-4 żółtka (ugotowane i przetarte)
Masa kokosowa:
100 g wiórków kokosowych
90 g białka
200 g cukru
Galaretka owocowa:
250 g mrożonych malin lub truskawek
25 ml wody
1 łyżeczka żelatyny
30 g cukru
Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Powycinać z niego serduszka i ponakłuwać je widelcem.
Teraz czas na masę kokosową. Wszystkie składniki umieścić w garnku i prażyć je przez 6 minut na małym ogniu (do momentu ścięcia białka). Przestudzoną masę kokosową wycisnąć ze szprycy na kruche serduszka po ich obwodzie. Jeżeli nie mamy szprycy, można z masy uformować wałeczki i ręcznie ułożyć je po obwodzie. Piec w temperaturze 180°C przez około 12 minut. Odstawić do wystudzenia na kratce.
Żelatynę moczyć w wodzie. Maliny lub truskawki odparować w garnku na niewielkim ogniu, dodać cukier. Garnek zdjąć z palnika i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Kiedy galaretka zacznie nam lekko gęstnieć należy ją wylać na upieczone serduszka.
Źródło: kuchnialidla
drukuj przepis