Kruche ślimaczki cynamonowe

Kruche ślimaczki cynamonowe

 

Zdjęcie - Kruche ślimaczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dzień dobry :-) W końcu mam sprawny piekarnik, więc mogę wrócić do upieczenia czegoś. Moje dzieci na pierwszy rzut chciały jakieś kruche ciasteczka. Padło na zakręcone ślimaczki cynamonowe. Ciasteczka przygotowuje się szybko, a efekt końcowy jest naprawdę super. Są one kruche, obłędnie pachną i smakują. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-)

Składniki na około 45 - 50 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g gęstego jogurtu
  • 40 g cukru


Nadzienie:

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru drobnego


1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier. Mieszamy. Masło siekamy, dodajemy do mąki i cukru i dodajemy też jogurt. Zagniatamy ciasto. Powinno ono być jednolite.
2. Teraz ciasto musimy rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm. Mój był trochę większy.
3. W miseczce mieszamy cynamon z oboma cukrami i posypujemy ciasto.
4. Ciasto zwijamy ściśle w roladę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
5. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odwijamy z folii i kroimy ostrym nożem w cienkie paseczki około 0,5 cm.
6. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy w temp. 200 stopni, funkcja piekarnika góra - dół około 15 minut. Ciasteczka powinny ładnie się zarumienić.
Smacznego :-)

 

Zdjęcie - Kruche ślimaczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ślimaczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ślimaczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ślimaczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ślimaczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów