Kruche ślimaczki cynamonowe
Dzień dobry :-) W końcu mam sprawny piekarnik, więc mogę wrócić do upieczenia czegoś. Moje dzieci na pierwszy rzut chciały jakieś kruche ciasteczka. Padło na zakręcone ślimaczki cynamonowe. Ciasteczka przygotowuje się szybko, a efekt końcowy jest naprawdę super. Są one kruche, obłędnie pachną i smakują. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-)
Składniki na około 45 - 50 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 70 g gęstego jogurtu
- 40 g cukru
Nadzienie:
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru drobnego
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier. Mieszamy. Masło siekamy, dodajemy do mąki i cukru i dodajemy też jogurt. Zagniatamy ciasto. Powinno ono być jednolite.
2. Teraz ciasto musimy rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm. Mój był trochę większy.
3. W miseczce mieszamy cynamon z oboma cukrami i posypujemy ciasto.
4. Ciasto zwijamy ściśle w roladę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
5. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odwijamy z folii i kroimy ostrym nożem w cienkie paseczki około 0,5 cm.
6. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy w temp. 200 stopni, funkcja piekarnika góra - dół około 15 minut. Ciasteczka powinny ładnie się zarumienić.
Smacznego :-)