Kruche rożki z pieczarkami

Kruche rożki z pieczarkami

Wspaniały dodatek do czerwonego barszczu. Przerobiłam przepis na  rogaliki półfrancuskie z dżemem i nadziałam duszonymi pieczarkami. Kiedy już siedziały w piekarniku przyszedł mi do głowy pomysł na męsne nadzienie więc następnym razem zrobię. Takie rożki będą doskonałe do czerwonego barszczu np. w drugi dzień świąt lub na spotkania karnawałowe.

Zdjęcie - Kruche rożki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czarnuszka do pyspania
  • mleko do posmarowania

Składniki na nadzienie:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • majeranek

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce na grubybh oczkach. Rozgrzać olej na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, sól, pieprz, majeranek i dusić, aż woda całkowicie wyparuje. Odstawić do wystygnięcia.

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować na  koło o średnicy 32 cm . Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Na każdym trójkącie  ułożyć po łyżce uduszonych pieczarek i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rożki na blasze, posmarować mlekiem i posypać czarnuszką lub makiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru.

Smacznego:)

Kategorie przepisów