Kruche rożki z pieczarkami
Wspaniały dodatek do czerwonego barszczu. Przerobiłam przepis na rogaliki półfrancuskie z dżemem i nadziałam duszonymi pieczarkami. Kiedy już siedziały w piekarniku przyszedł mi do głowy pomysł na męsne nadzienie więc następnym razem zrobię. Takie rożki będą doskonałe do czerwonego barszczu np. w drugi dzień świąt lub na spotkania karnawałowe.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czarnuszka do pyspania
- mleko do posmarowania
Składniki na nadzienie:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- majeranek
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce na grubybh oczkach. Rozgrzać olej na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, sól, pieprz, majeranek i dusić, aż woda całkowicie wyparuje. Odstawić do wystygnięcia.
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować na koło o średnicy 32 cm . Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć po łyżce uduszonych pieczarek i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rożki na blasze, posmarować mlekiem i posypać czarnuszką lub makiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru.
Smacznego:)