Kruche rogaliki z budyniem

Kruche rogaliki z budyniem

Zdjęcie - Kruche rogaliki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na te pyszne rogaliki znalazłam na blogu Izabela w kuchni. Z racji tego, że bardzo lubię je robić, a z budyniem nie robiłam, to wypróbowaliśmy. Wyszły pyszne, kruche, no rewelacyjne :-) Polecam, zróbcie, bo warto. na pewno wszystkim posmakują. Rogalików wyszło około 50 sztuk. Ja robiłam takie mniejsze (na dwa gryzy ;-)). Miłego dnia Wam życzę :-)

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru 40 g
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (w oryginale 4 łyżki cukru)


Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18%
  • cukier puder do posypania rogalików


1. Połowę mleka wlewamy do większego garnka, musimy go zagotować razem z cukrem. W pozostałym rozpuszczamy dwa budynie. Jak mleko zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i gotujemy, żeby powstał gęsty budyń. Studzimy.
2. Podane składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na części, które rozwałkowujemy na koła, koła ja dzieliłam najpierw na cztery części, a potem każdą część jeszcze na trzy części.
3. Na każdy trójkąt nakładamy porcje budyniu i zawijamy formując rogalika. Tak postępujemy do wyczerpania składników.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim rogaliki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy rogaliki około 20 minut (do zrumienienia się). Po wyjęciu studzimy, wystudzone posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-))

Zdjęcie - Kruche rogaliki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche rogaliki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche rogaliki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche rogaliki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche rogaliki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów