Kruche faworki
Kluczem do sukcesu udanych faworków, jest cierpliwe ubijanie i napowietrzanie ciasta, oraz cieniutkie rozwałkowywanie. Jeżeli nie mamy siły i ochoty na ubijanie ciasta, możemy przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa. Dzięki tym zabiegom, faworki będą kruche, delikatne i pełne pęcherzyków.
Faworki można smażyć na oleju, lub na smalcu. Za ten przepis dziękuję autorce bloga Smaczna Pyza. Faworki stygną, zapraszam na przepis
Składniki na ciasto
- 2, 5 – 3 szkl. mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- 1 pełna łyżka miękkiego masła
- 1/2 szkl. kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 jajka
- łyżka spirytusu
Oraz
- 1 kg smalcu lub oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
- trochę maki do podsypania